Målet är inte bara målet, det är också resan.

Igår blev det en sen PW. Vi var ute och for på förmiddagen och väl hemma igen så var klockan redan 15:30. Var ganska trött och inte alls upplagd att ge mig ut i skymningen, men ibland är det bara att bita i det sura...
 
Eftersom det var 14 grader igår så satte jag på mig färre kläder än vanligt, ändå var det galet varmt! Svettades som en gris redan i början av promenaden. Snacka om konstiga temperaturväxlingar, ena dagen är det istid ute och nästa högsommar (lätt överdrivet😉). 
 
Började gå min vanliga runda i skogen och trotsade mörkret. Naturligtvis dröjde det inte särskilt lång stund innan jag ångrade mitt val att gå i skogen så jag vände hem igen. På vägen hem fick jag sällskap av några fladdermöss som jagade på låg höjd över mitt huvud där jag gick i skymningen😨... Kan säga att jag mycket hellre har sällskap av gröngölingar (det var en som nyfiket tittade på mig från skogsbrynet  häromdagen). Fåglar är mycket bättre sällskap än fladdermöss, även om jag inte är ett fan av fåglar heller.🐦
 
När jag svängde in på gatan hemma hade jag gått en halvtimma, dvs endast några få kilometer, vilket kändes långt ifrån ok. Därför gick jag vidare i bostadsområdet där jag slapp få sällskap av små bevingade nattdjur. 
Måste faktiskt medge att jag är så sjukt stolt över mig själv att jag kom ut igår! Var verkligen inte sugen, men just nu behöver jag mina promenader mer än vanligt för att rensa huvudet så det var väldigt bra att jag kom ut. 
 
Tanke har ju varit att jag skulle få till lite mer styrka och stretchövningar den här månaden, men det har inte känts aktuellt att lägga in mer träning nu då det händer så mycket annat för tillfället. Kan låta som en undanflykt, men så här ser jag på saken:
 
Jag ser på min viktminskning som något som ska fungera på lång sikt. Det här är ingen "quick fix" som är över om några månader, det jag gör nu ska jag kunna fortsätta med trots att livet blir tufft ibland. Jag har inte bråttom och jag tävlar inte mot någon. Det här är min resa mot att må bättre och få må bra resten av livet. 
 
Att må bra innebär för mig att ha en sund inställning till min resa. Målet är inte det viktiga, resan dit är minst lika viktig. Jag vill inte leva på tonfisk (kattmat enligt mig) och köra skiten ur mig själv varje dag. Jag vill träna så att jag fortfarande tycker att det är kul och jag vill äta mat som är god, men nyttig. 
 
För mig är det här en livsstil, inte ett projekt. Självklart vill jag gå ner och det är ju ett projekt i sig, men jag vill att det ska vara hållbart. Visst kan jag välja bort saker som inte gynnar min viktnedgång och visst kan jag lägga in mer träning för att nå mitt mål snabbare. Det jag menar är att när jag nått mitt viktmål är det inte slut. Då ska jag kunna upprätthålla den här livsstilen för all framtid. 
 
Det ska vara kul på resan också. Visst kan vissa träningstillfällen kännas riktigt jobbiga mentalt och vissa dagar är det inte lika roligt som andra, men det ska vara på mina villkor. Jag ska inte göra det för någon annan och jag ska vilja göra det. 😊 
 
Jag tror inte att man kan få en hållbar förändring om man rusar på och stirrar sig blind på målet. Resan måste också få räknas. Det du gör idag är minst lika viktigt (om inte viktigare) än det du vill kunna göra om ca ett halvår. Utan idag, kan du inte ta dig dit du vill hellre. 
 
Att gå ner i vikt är också en del av resan. Att inte väga det man vill än, men ändå vara på väg åt rätt håll är också en del av resan. Att återerövra ett plagg åt gången ska få vara ett nöje, likväl som kläderna som inte passar än ska få vara en morot. Allt har sin tid, tar sin tid och måste  ta tid. 
 
Jag älskar maten jag äter på vardagarna, den är varierad och god. Jag ser fram mot mina ätardagar (som nu för tiden inte blir så galet onyttiga), de gör bara att jag inte saknar något. Det jag inte äter i veckorna kan jag unna mig på lördagarna. 
 
Jag får inte längre panik över missade pass eller tillfälligt dåligt matintag, det är en så liten del av resan i sig. Ibland kommer livet i mellan och så ska/måste det få vara. Det handlar om hur man väljer att tackla dessa "misslyckanden" och om man har den mentala kraften som krävs för att resa sig upp och fortsätta igen. 
Hemlagade ätardagspizza! Mums!😋